Malais Green House
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Χειμερινό ωράριο: 8:30 – 19:00
Θερινό ωράριο: 8:30 – 20:00

Ανοικτό και Κυριακή 9:30 - 17:00

Προιόντα ανα Κατηγορία

Platycerum
Νέο
 • Λατινική Ονομασία: Platycerum
 • Κοινό Όνομα: Ελαφοκέρατες φτέρες ή πλατυκέρια
 • Ύψος: 20cm
 • Μέγεθος: 12 cm pot
 • Διαθέσιμο: Ναι
 • Τιμή: € 6.5
Φωτογραφίες
Λεπτομέρειες

Τα πλατυκέρια είναι μέλη της οικογένειας των πολυποδιιδών φτερών. Προς το παρόν αναγνωρίζονται 18 είδη μαζί με πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Είναι τροπικά φυτά ιθαγεννή της Νοτιοανατολικής Ασίας, των Φιλιππινών, της Ινδονησίας, της Νέας Γουινέας, της Αυστραλίας, της Μαδαγασκάρης, της Αφρικής και της Αμερικής. Στο φυσικό τους περιβάλλον ζουν ως επίφυτα, συνήθως ευρισκόμενα να φύονται πάνω σε κορμούς δέντρων, κλαδιά ή βράχους. Οι τροπικές βροχές παρέχουν το απαραίτητο νερό και μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στην περιοχή των ριζών.

Τα περισσότερα είδη πλατυκερίου ανατπυσσονται σε μέτριες προς θερμές κλιματολογικές συνθήκες

 

 • Πότισμα: Γενικά, αφήνετε το μέσο να στεγνώνει εντελώς ανάμεσα στα ποτίσματα. Αυτό ίσως είναι δύσκολο να το κρίνεται αφού τα εξώτερα στρώματα του μέσου μπορεί να φαίνονται ξηρά, αλλά τα εσώτερα στρώματα και τα βασικά φύλλα μπορεί να είναι κορεσμένα. Ίσως να είναι καλύτερο να περιμένετε μέχρι η φτέρη να μαραθεί ελαφρά πριν το πότισμα. Όταν ποτιστεί, θα επανέλθι γρήγορα, ενώ μια υπερποτισμένη φτέρη θα σαπίσει και θα πεθάνει. Γενικά, ποτίζετε κάθε εβδομάδα κατά τις ξερές, ζεστές περιόδους του έτους, και λιγότερο κατά το χειμώνα και τις βροχερές εποχές.
 • Λίπανση: Ένα υδροδιαλυτό λίπασμα με αναλογία 1-1-1 (π.χ. 10-10-10, 20-20-20) προτείνεται. Τα πλατυκέρια μπορούν να λιπαίνονται κάθε μήνα κατά τους ζεστούς μήνες του έτους με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη και μήνα παρά μήνα όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται. Συχνότερη λίπανση είναι απαραίτητη μόνο όταν θέλετε έντονη ανάπτυξη. Μεγάλα ή ώριμα φυτά θα επιβιώσουν και θα ευδοκιμήσουν με μία ή δύο εφαρμογές το χρόνο λιπάσματος βραδείας αποδέσμευσης.
 • Φως: Τα περισσότερα είδη πλατυκερίου ευδοκιμούν καλύτερα σε ημισκιαζόμενες συνθήκες. Το σπασμένο φώς κάτω από τη σκιά ενός δέντρου ή το έμμεσο φως σ’ένα μπαλκόνι είναι ιδανικό. Συνθήκες πολύ χαμηλού φωτός μειώνουν την ανάπτυξη των φτερών οι οποίες είναι πιο πιθανό να αποκτήσουν προβλήματα με ασθένειες και έντομα.

 

 • Θερμοκρασία: Τα περισσότερα πλατυκέρια θεωρούνται ευαίσθητα ή ημιανθεκτικά στο κρύο και δε θ’ανεχθούν ψυχρές θερμοκρασίες. 
 • Προβλήματα: Οι φτέρες αυτές είναι αρκετά ανθεκτικές στα έντομα και τις ασθένειες. Όταν διατηρούνται πολύ υγρές, είναι επιρεπείς σ’ένα μύκητα που λέγεται ριζοκτονία (rhizoctonia sp). Αυτός ο μύκητας δημιουργεί μαύρες κυλίδες στα  φύλλα οι οποίες μορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, να εισβάλουν στο σημείο ανάπτυξης και να σκοτώσουν το φυτό. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, μειώστε το πότισμα και την υγρασία για να επιβραδύνεται την εξάπλωση. Χημικά φάρμακα είναι διαθέσιμα και συνήθως αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα έντομα που θα πρέπει να ψάχνετε είναι τα κοκοειδή. Τα εντομοκτόνα είναι αποτελεσματικά εναντίον αυτών των εντομων όμως μπορούν να κάψουν ή να παραμορφώσουν το φύλλωμα. Εντομοκτόνα μη βασισμένα σε έλαια είναι γενικά ασφαλέστερα για χρήση σ’αυτές τις φτέρες από αυτά που είναι βασισμένα σε έλαια. Άλλα ζώα όπως σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες μπορούν να γίνουν πρόβλημα, αλλά ελέγχονται εύκολα.