Malais Green House
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Χειμερινό ωράριο: 8:30 – 19:00
Θερινό ωράριο: 8:30 – 20:00

Ανοικτό και Κυριακή 9:30 - 17:00

Προιόντα ανα Κατηγορία

Rose
Κατηγορία » Θάμνοι
 • Διαθέσιμο: Ναι
Φωτογραφίες
Λεπτομέρειες

Κόκκινο: έρωτας

 • Σκούρο ροζ: ευγνωμοσύνη
 • Λευκό: αθωότητα-φιλία-σεβασμός
 • Πορτοκαλί: πάθος
 • Μαύρο: αφοσίωση-λατρεία
 • Το γένος περιλαμβάνει πάνω από 100 είδη φυτών που όλα προέρχονται από το βόρειο ημισφαίριο. Είναι φυλλοβόλοι θάμνοι και αναρριχώμενα φυτά με σύνθετα πράσινα φύλλα που συνήθως είναι αγκαθωτά όπως και οι βλαστοί τους. Τα τυπικά είδη έχουν συνήθως ροζ ή άσπρα άνθη με 5 λοβωτά πέταλα και 5 σέπαλα. Οι ποικιλίες που αναπτύχθηκαν έχουν άνθη σε όλα τα χρώματα από το Μάιο έως το Νοέμβριο, που πολλές φορές είναι αρωματικά.
  Οι τριανταφυλλιές διαιρούνται ανάλογα με τον τύπο των ανθέων και τη μορφή του φυτού. Διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
  • Θαμνώδεις με άνθη σε μπουκέτα (floribunda),
  • Αναρριχώμενες,
  • Εδαφοκαλυπτικές,
  • Κρεμοκλαδείς.

  Θαμνώδεις: Απαιτούν βαθύ, ανανεωτικό κλάδεμα. Πρέπει να αφήνονται 4 έως 5 νεαροί, δυνατοί βλαστοί με κατεύθυνση από το κέντρο του φυτού και προς τα έξω και μήκους 30-50 εκατοστά (3-5 μάτια).
  Δενδρώδεις: Ακολουθούμε τις ίδιες αρχές κλαδέματος με τις θαμνώδεις από το σημείο εμβολιασμού και πάνω.
  Αναρριχώμενες: Αφαιρούμε τα ξερά κλαδιά και στη συνέχεια κλαδεύουμε τους δευτερεύοντες βλαστούς αφήνοντας 4-5 εκ. από το κλαδί οδηγό.
  Μινιατούρες: Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε τα αδύνατα κλαδιά. Τα εναπομείναντα κλαδιά κλαδεύονται στο 1/3 του ύψους τους.
  Εδαφοκαλυπτικές: Κλαδεύονται αφαιρώντας τα 2/3 του ύψους τους.
  Κρεμοκλαδείς: Αφαιρούμε τα μαραμένα άνθη και καθαρίζουμε τα αδύνατα κλαδιά.

  Ωίδιο (Μπάστρα): Τα φύλλα μοιάζουν σαν να είναι αλευρωμένα. Προκαλείται από το μύκητα Sphaerotheca pannosa. Περονόσπορος: Εμφανίζονται σκούρες, καφετιές, ακανόνιστου σχήματος κηλίδες που προσβάλλουν κυρίως τα νεαρά φύλλα πάνω στην κεντρική τους νεύρωση.
  Σκωρίαση: Προκαλείται από το μύκητα Phragmidium mucronatum και εμφανίζει πορτοκαλί σπόρια στο κάτω μέρος των φύλλων.
  Μαύρη κηλίδωση: Τα συμπτώματά της είναι μαύρες, στρόγγυλες κηλίδες στα κατώτερα φύλλα, τα οποία αργότερα κιτρινίζουν και πέφτουν. Προκαλείται από τον μύκητα Diplocarpon rosae.
  Όλες σχεδόν οι μυκητολογικές ασθένειες αναπτύσσονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και θερμοκρασίας. Μετά την προσβολή τους απαιτείται απομάκρυνση των προσβεβλημένων βλαστών και φύλλων και εφαρμογή μυκητοκτόνων σκευασμάτων. Καλό είναι να κάνουμε προληπτικές εφαρμογές με μυκητοκτόνα ξεκινώντας νωρίς την άνοιξη.
  Εχθροί:
  Τετράνυχος: Το άκαρι Tetranychus urticae προσβάλλει την κάτω επιφάνεια των φύλλων και προκαλεί ελαφρύ σκούριασμα στην όψη των φύλλων.
  Μελίγκρες και αφίδες (ψείρες): Έντομα που απομυζούν τους χυμούς του φυτού από τα νεαρά φύλλα και βλαστούς προκαλώντας έτσι μαρασμό και αναδίπλωση των φύλλων και των μπουμπουκιών την άνοιξη.

  Οι θαμνώδεις ποικιλίες φυτεύονται σε ομάδες, οι αναρριχώμενες σε πέργολες και φράχτες, οι μινιατούρες σε γλάστρες και βραχόκηπους, οι εδαφοκαλυπτικές σε πρανή για εδαφοκάλυψη, ενώ οι δενδρώδεις και κρεμοκλαδείς μεμονωμένες. Καλλιεργούνται επίσης για παραγωγή δρεπτών ανθέων, χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αρωμάτων και πολλές φορές στη μαγειρική είτε ως καρύκευμα είτε για την παραγωγή γλυκών και σιροπιών.

  Πολλαπλασιάζονται από το τέλος του φθινοπώρου ως τις αρχές της άνοιξης, κυρίως με εμβόλια και λιγότερο με μοσχεύματα. Τα εμβόλια παρουσιάζουν μεγαλύτερη προσαρμογή σε διαφόρους τύπους εδαφών και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο.

  Εποχή ανθοφορίας: Μάιος - Νοέμβριος